De uitdaging

Dankzij de DutchID-app kan iedereen sneller en makkelijker controleren of een ID-bewijs echt is of niet.

Op steeds meer plaatsen in Nederland gebruiken we paspoorten of identiteitskaarten om iemands identiteit vast te stellen, zoals hotels, bij autoverhuurbedrijven, banken en zorginstellingen. Dat betekent dat steeds meer mensen buiten de overheidssector de echtheid van identiteitsbewijzen controleren, waarbij de kans op fouten toeneemt.

Om voor iedereen duidelijk te maken waar je op moet letten bij het controleren van een identiteitsbewijs heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken aan Clockwork en Ordina gevraagd om hier een app voor te ontwikkelen.

De oplossing

DutchID applicatie: een app waarmee je de echtheidskenmerken van nieuwe ID-bewijzen kunt controleren, ontwikkeld met Adobe PhoneGap.

Je bent als gebruiker snel bekend met de echtheidskenmerken van een Nederlands reisdocument, omdat je deze ziet en voelt door je mobiel te kantelen of tegen het licht te houden. De app laat je vervolgens zien of voelen hoe een ‘echt’ ID-bewijs zich hoort te gedragen.
De app is eigenlijk bedoeld voor front-office controleurs (bijvoorbeeld politiemedewerkers en douanepersoneel), maar is ook publiek beschikbaar in de appstores van Apple en Google.

Het resultaat

Dankzij de DutchID-app kan iedereen sneller en makkelijker controleren of een ID-bewijs echt is of niet. Of je dit nu beroepsmatig doet of als belangstellende burger, je mobiel of tablet geeft het antwoord. Daarmee deelt het Ministerie van Binnenlandse Zaken deze kennis op een transparante manier met de hele bevolking.

Nederland is het eerste land waar een dergelijke app is ontwikkeld. Na de lancering door Minister Plasterk hebben zich inmiddels diverse belangstellende landen gemeld om het concept over te nemen, waaronder Canada, de Verenigde Staten en Singapore.

DutchID kun je gratis downloaden uit de Apple en Google stores, voor zowel tablet als smartphone.